Morfar og Mormor - Rasmus Rasmussen og familie
Rasmus Rasmussen

Min morfar Rasmus Rasmussen blev født den 18.Maj 1886 i Ærøskøbing og døbt den 18.Juli 1886 i Ærøskøbing kirke. Han boede i 1990 i Forhus 2F2 Vestergade matr.239, Ærøskøbing, og han blev konfirmeret den 4.Marts 1900 i Ærøskøbing kirke. Denne adresse boede han på fra 1886-1912. I året 1906  er han taget ud og sejle er er i Frankrig på dette tidspunkt, og da han kommer hjem igen, møder han min mormor Ingeborg Karoline Albertsen. 
Billedet viser min morfar ombord på "Emilie Mærsk".

Ingeborg Karoline Albertsen

Min mormor Ingeborg Karoline Albertsen blev født den 1.Maj 1891 i Ommel, Marstal og døbt den 24.Maj 1891 i Marstal kirke. i 1901 er hun allerede tjenestepige, selv om hun kun er 10 år gammel - det var hårde vilkår dengang.Hun bliver konfirmeret den 1.Oktober 1905 i Marstal kirke. I året 1906 er hun tjenestetyende hos gårdejer Lorents H. Jensen og Sidsel M. Jensen i Ommel, familie 27, Matr.15, Marstal landsogn. Hun møder min morfar Rasmus og sød musik opstår.
  

I Ommel matr.80 lbnr.10, Marstal landsogn

I 1911-1912 møder min morfar Rasmus og min mormor Ingeborg hinanden, og de  får det første barn
Jørgen Albertsen Rasmussen den 26.Oktober 1912  , det var jo ikke så godt, de var jo ikke gift endnu!!!
Men det kan jo være Rasmus har været ude og sejle, så de først kunne blive gift, når han kom hjem. De bliver gift den 2.Februar 1913 i Marstal kirke. Så var de jo et ærbart par, men de fik jo flere børn:
Den næste var Karoline Marie Rasmussen født 28.Oktober 1914 i Ommel, Marstal. I året 1916 er min mormor og sønnen Jørgen på besøg hos svogeren Søren Chr. Andersen  og Svigerinden Anna Cath. Rasmussen i Gyden, Ærøskøbing - de har jo lige fået en lille pige, som Ingeborg hjalp til med. Karoline er ikke med, hun har nok været for lille og er blevet passet hos familien i Ommel.
Rasmus og Ingeborg nøjes ikke med de 2 børn, de ville åbenbart have flere:
Albert Laurits Rasmussen født 25.Oktober 1916
Karen Agathe Rasmussen født 29.Oktober 1918
Ragnhild Ingrid Rasmussen født 1.Marts 1920
Ingeborg Alice Rasmussen født 28.November 1921
Dora Rasmussen født 2.Maj 1924
Rasmus ernærer familien med bla. som matros, sømand, skipper og stålskibsbygger på Marstal skibsværft. Der har jo været mange munde at mætte, men dengang arvede børnene tøj og sko fra de større søskende, så det gik jo nok endda. Familien var også heldig at kende Kaptajn Boutrup i Ommel, som de fik en del tøj foærernde fra, det har de jo nok været meget taknemlige for.

Ommel 99, familie 23, Marstal landsogn

I 1925 flytter de til (vil jeg tro) til et større hus, nemlig Ommel 99, fam.23, Marstal landsogn, det er jo blevet en større familie, men de får alligevel 2 børn mere nemlig:
Harriet Margrethe Rasmussen født 7.Januar 1926
Rudolph Ingvard Rasmussen født 31.Juli 1929
(De er de 9 børn fra Ommel, jeg har skrevet lidt om).
Den 6.Juni 1931 bliver min morfar Rasmus ansat hos A.P.Møller som baadsmand, han er på dette tidspunkt ansat på skibet "Anglo Mærsk". 
Billedet viser Kirkevejen 1, Ommel.

Min morfar Rasmus sidste tur

I 1936-1937 sejler morfar Rasmus fra Rotterdam, hvor hans hustru Ingeborg og sønnen Jørgen og dennes hustru Mary er nede for at sige farvel og tage billeder, det var sidste gang de så Rasmus. I året 1938, der var Rasmus ikke hjemme, men Ingeborg og Rasmus havde jo sølvbryllup og fejres det skulle det, så Ingeborg fejrede sølvbryllup alene uden manden.
Min morfar Rasmus sejlede jo ude på de store have, og i den 27.Oktober 1942 bliver skibet "Anglo Mærsk" torpederet ud for Tenerife, hvor bl.a. min morfar bliver reddet, de kan ved egen hjælp sejle ind til Hierro, Tenerife i nogle redningsbåde. 
Her slutter desværre min søgen efter, hvad der blev af min morfar, jeg har set i kirkebogen ved min mormor Ingeborgs død, at min morfar skulle være død den 3.September 1943 - hvad jeg nu har fundet ud af er rigtig.
Min mor (Ragnhild) har fortalt, at hendes far døde i Australien. Han kunne jo desværre ikke komme hjem pga af krigen. Så han måtte blive ombord på skibet. Det var jo uheldigt, da han jo kommer til skade, mens de venter på, at de kan komme til at sejle igen. Han skulle være faldet ned i et lastrum på skibet og kørt til et norsk sygehus, og der døde han og blev begravet på en norsk kirkegård ude i Australien.
Nu har jeg fået et billede af min morfars gravsted, hvor min mors svoger Harald har været, og jeg så har været heldig at få af hans søn, og ligeså fået bekræftet, at min morfar kom til skade, så jeg fik beviset på, at morfar er begravet i Australien, og det som min mor kunne huske var rigtig.   

Ingeborg og missionshuset

Mormor Ingeborg var jo meget alene med alle børnene, og derfor blev hun måske lidt mere troende, man ved jo aldrig, når ens mand er ude på havet, det er jo naturens kræfter, mand og skib er oppe imod.
Så hun hjalp til i missionshuset i Ommel. hun havde bl.a. en del missionærer logerende privat hos hende selv.
Der var også nogle børnebørn, som hun passede, der hjalp en del til med at servere for gæsterne i missionshuset.
Ingeborg fik fra A.P.Møller pension efter manden døde, så det har jo nok også været en stor hjælp, så det kunne køre rundt økonomisk.
Min mormor Ingeborg Karoline Albertsen har jeg lavet en selvstændig historie om.    

Afslutning og mindesmærke.

Der er senere den 29.august 1954 sat et monument op til minde for ofre under 2.verdenskrig, det mindesmærke står på Frøbjerg Bavnehøj, Fyn, min kusine Randi har været så sød at tage et billede til mig, så jeg kunne se at det var rigtigt at vores morfars navn Rasmus Rasmussen stod på mindesmærket.
Og opover står navnet på hans svoger Søren Chr. Andersen også, det er jo pudsigt, at begge navne skal stå i nærheden af hinanden.
Det er afslutningen om min morfar Rasmus og hans "lille" familie.Efterlevende familie er der både børnebørn, oldebørn og tipoldebørn i dag.

| Svar

Nyeste kommentarer

28.01 | 13:52

det er rart at høre fra nogen der kendte mi farbror Boris, han var en hyggelig og rar mand, han døde jo tidligt i 1991.

28.01 | 07:31

Kære Ayoe, jeg kendte din farbror Boris rigtigt godt, som god chef og kollega, fra ca. 1981 og ca. 10 år frem til efterår 1991, hvor han tog videre herfra.

18.05 | 20:26

Hold da op, hvor er det spændende læsning.
Jeg er yngste datter ( ud af 3 piger) af Kaj Sørensen, som er Camilla og Fritz yngste søn. Min Far blev født i 1930.

26.02 | 20:19

Denne hjemmeside er meget nyttig

---------------------------------
http://www.kviklantop.com/